Situasjonsplan - Hva det er og hvordan du lager en
Gjør det enkelt å visualisere eiendommen og området rundt, med vårt brukervennlige tegneprogram for situasjonsplaner
Hva er en situasjonsplan?
Situasjonsplanen, også kjent som arealplan, illustrerer utformingen av en eiendom eller et område. Denne planen inkluderer typisk plasseringen av bygninger samt utendørs elementer som for eksempel innkjørsler og gangstier. I tillegg viser den ofte detaljer som hager, svømmebasseng eller vann, trær, terrasser, og uthus. Situasjonsplaner kan variere i skala: Noen viser et stort område med nærliggende bygninger, mens andre er mer detaljerte og fokuserer på mindre områder, slik som for utforming av en hage eller gårdsplass.
Hvorfor er situasjonsplaner viktige?
Situasjonsplaner spiller en nøkkelrolle både i design og markedsføring av eiendommer. For hagedesignere og landskapsarkitekter er de essensielle for å utforme og presentere endringer i eiendommens layout. Disse planene gir en oversiktlig og detaljert fremstilling av eiendommen, inkludert hovedelementene utendørs, noe som er uvurderlig i planleggingsfasen.
Videre er situasjonsplaner viktige i markedsføring av eiendom. De tilbyr et helhetsbilde av eiendommen, og avdekker størrelse, omfang og orientering på en måte som overgår vanlige bilder. Dette gir potensielle kjøpere en klarere forståelse av eiendommen før et fysisk besøk.
Situasjonsplan vs plantegning
Forskjellen mellom en situasjonsplan og en plantegning er at situasjonsplanen viser alle anlegg på eiendommens område,mens en plantegning illustrerer innvendige innredning av en bygning.
Både situasjonsplaner og plantegninger er nyttige for å presentere en eiendom, men situasjonsplaner har en ekstra fordel ved at de også omfatter det omkringliggende området.
Tre typer situasjonsplaner
Det er tre typer situasjonsplaner som er nyttige i forbindelse med eiendoms-, landskapsdesign- og boligprosjekter:
Situasjonsplaner i 2D
Situasjonsplanen i 2D gir en oversikt over eiendommen. Det kan være et enkelt sort/hvit eller fargekodet diagram som viser forskjellige landskapselementer som f.eks. grønne områder eller asfalterte områder.
Situasjonsplaner i 3D
Situasjonsplanen i 3D er en 3D-gjengivelse i farger av landskapslayouten. 3D-situasjonsplan gjør det enkelt å forstå og visualisere hvordan området faktisk ser ut. Detaljer som strukturer, materialer, beplantninger og mye mer.
Visualiser situasjonsplanen i 3D
Se dine situasjonsplaner og hagedesign med Live 3D! Ta en virtuell rundtur på eiendommen i 3D.
Hvordan lager du situasjonsplaner?
Det er to enkle måter å lage situasjonsplaner på. Enten kan du bruke et “Gjør det selv” -plantegningsprogram, eller så kan du bestille tegninger fra en tegnestjeneste.
Tegn selv med et plantegningsverktøy
Du kan enkelt tegne plantegninger selv ved hjelp av RoomSchetcher. Selv ikke-profesjonelle kan lage situasjonsplaner i høy kvalitet. Alt du trenger å gjøre er å investere 10 minutter av tiden din til å lære programmet, dermed er du raskt i gang med tegningen.
Bestill plantegninger fra en tegnetjeneste
Hvis du har en eksisterende tegning eller skisse over området, kan du bruke en tegnetjeneste for å få utarbeidet en profesjonell situasjonsplan. Send skissen til oss, så er plantegningen klar neste virkedag. De beste tegnetjenestene tilbyr en løsning hvor du enkelt kan redigere den endelige planen.
Slik leser du symbolene i situasjonsplanen
For å gjøre det enklere for deg å lese en situasjonsplan kan det være nyttig å kjenne til noen av standardsymbolene for situasjonsplaner.
Planter
Planter kjennes igjen på en situasjonsplan som vist ovenfor.
Gjerde
Du kan få øye på gjerder ved å se etter et smalt rektangel på en linje hvor bunnen er tykkere.
Mål
Du kan enkelt tilpasse hvordan dimensjonene vises på situasjonsplanen.
Kompass
Kompass-symbolet viser deg raskt hvor nord er i tegningen.
Pergola
Et pergolasymbol ligner på gitter på en 2d-plantegning.
Parasoll
Parasollen har en åttekantet form på en plantegning.
Ofte stilte spørsmål (FAQ):
Start med å tegne ytterveggene på bygningene du ønsker å ha med Bruk måleverktøyet for å sikre at du får bygningene i riktig avstand fra hverandre. Tegn deretter den utvendige omkretsen av stedet. Jobb deg ut fra bygningen og legg til innkjørsler, terrasser osv.
Med en plantegnings-app som RoomSketcher er det enkelt å designe situasjonsplanen. Du finner mange tips og triks til hvordan du lager en situasjonsplan i 2D i denne hjelpeartikkelen.
RoomSketcher-appen brukes av boligbyggere, eiendomsutviklere og arkitekter over hele kloden til å lage detaljerte situasjonsplaner.
Den beste softwaren til å lage en situasjonsplan er brukervennlig og har mange videoer og hjelpeartikler for at du skal komme godt i gang. Du skal kunne produsere situasjonsplaner i 2D og 3D i høy kvalitet, i tillegg til 3D visualiseringer.
Størrelsen på en situasjonsplan avhenger av størrelsen på prosjektet. Store situasjonsplaner er normalt i en skala på 1:500 eller 1:200. En mindre situasjonsplan kan kreve en større skala, f.eks. 1:100 eller 1:50.
Idéer og eksempler på situasjonsplaner
Finn maler og eksempler i vårt online plantegningsgalleri.